Beneficiile sosului de soia

Consumul regulat si moderat de sos de soia poate avea beneficii pentru organism, precum reducerea tensiunii arteriale si aparitiei alergiilor, protejarea sistemului digestiv si al celui cardiovascular, imbunatatirea imunitatii si inhibarea celulelor cancerigene.

Diminueaza aparitia alergiilor

Sosul de soia poate avea un rol in reducerea simptomelor alergiilor sezoniere sau cauzate de alimente. Acesta poate avea un efect inhibator, daca este consumat zilnic, intr-un mod responsabil.

Protejeaza sistemul digestiv

Acest produs poate avea un rol in producerea unei cantitati mai mari de suc gastric si imbunatateste digestia. De asemenea, datorita proprietatilor antibacteriene, ar putea contribui la protejarea sistemului digestiv.

Tot cu beneficii pentru digestie este kombucha, o bautura fermentata din ce in ce mai populara. Consumul regulat al acesteia are si alte avantaje, precum stimularea metabolismului si reducerea riscului de infectii.

Reduce tensiunea arteriala

Tipurile de sos de soia cu o cantitate mai mica de sare pot juca un rol in reducerea tensiunii arteriale. Mai mult, produsele inchise la culoare contin antioxidanti, care ar putea avea efecte pozitive asupra sanatatii inimii.

Imbunatateste sistemul imunitar

Sosul de soia poate stimula producerea de anticorpi, responsabili de apararea organismului impotriva virusurilor si agentilor patogeni. In plus, contine un tip de carbohidrat bun, care contribuie la imbunatarirea sistemului imunitar. Iata recomandarile noastre de produse pentru imunitate.

Are efecte anticancerigene

Anumite tipuri de sos de soia natural pot avea un rol inhibator pentru tumori si celule canceroase, insa efectele nu sunt confirmate inca. In schimb, produsele fermentate chimic pot avea adaugate anumite substante care cresc riscul de aparitie a cancerului.

Cum se consuma corect sosul de soia

Cu toate ca sosul de soia poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, exista si riscuri asociate cu un consum necorespunzator. Din cauza continutului ridicat de sare, acest condiment nu trebuie folosit in cantitati mari. Tine cont ca o lingura de sos de soia poate reprezenta aproximativ 40% din cantitatea de sare recomandata pentru consumul zilnic.

Persoanele cu hipertensiune sau afectiuni cardiovasculare pot utiliza sosul de soia cu mai putina sare (se gasesc produse cu o cantitate mai mica de sare de pana la 50%). In plus, sosul de soia contine grau si gluten, iar cei cu alergii pot consuma variante speciale, fara acesti alergeni.

De asemenea, sosul de soia obtinut prin proces chimic poate contine sustante cancerigene sau aditivi periculosi pentru sanatate, folositi ca potentatori de gust sau pentru obtinerea unei culori mai intense.

Astfel, este recomandata consumarea sosului de soia fermentat natural, in cantitati moderate, alaturi de mancaruri cu legume. Nu adauga o cantitate de sare suplimentara in preparate, daca folosesti acest condiment.

Pentru mai multe detalii, accesați linkul.