Ulei de Cocos, 235 ml

MDL60.00

Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorită calitatilor sale miraculoase, atât în îngrijirea pielii, cât și a părului. Pentru a beneficia de proprietatile sale exceptionale, este important sa folosim ulei de cocos natural, obtinut prin presare la rece.  Acesta, pe langa actiunea cosmetica, poate fi folosit in alimentatie, in diferite retete, aducand o serie de beneficii sanatatii din interior. Pentru a intelege si mai bine beneficiile uleiului de cocos va invitam intr-o incursiune in lumea acestui arbore miraculos pentru sanatate.

 

Istoria uleiului de cocos si primele intrebuintari

Uleiul de cocos se extrage din nucile de cocos, iar nucile de cocos sunt fructul unui cocotier sau palmier de cocos. Acest arbore este originar din Asia de sud si are o mare raspandire in India. In ultimii zeci de ani arborele de cocos a inceput sa fie cultivat si in alte tari tropicale. Palmierul de cocos sau cocotierul creste pana la 30 metri inaltime, iar frunzele sunt lungi si pot atinge si 6 metri lungime. Totodata, anumiti arbori pot avea fructe grele ce pot cantari pana la 2 kg.  Palmierii de cocos se impart de regula in doua categorii: inalti si pitici. Cei inalti pot produce maxim 100 de fructe anual, insa media este de 30 de fucte datorita culturilor slab intretinute.

In anumite zone ale lumii, macacii sunt folositi pentru culegerea fructelor. Scoli de dresaj pentru acest soi de maimute exista si astazi in Thailanda si Malaezia. Anual au loc concursuri care desemneaza cel mai rapid culegator. O astfel de intrecere este descrisa si de exploratorul Marco Polo in lucrarea „Cartea Minunilor” pentru ca el este primul care mentioneaza cocotierul pentru europeni la final de secol XIII. Dar istoria nucii de cocos e mult mai veche si omenirea o folosea inca de acum 2000 de ani.

Sunt dovezi arheologice care vorbesc despre faptul ca in urma cu mii de ani comerciantii arabi din zona Golfului Persic transportau nuca de cocos din India pana in Orientul Mijlociu dar ajungeau si in anumite tari din Asia de Est. Inclusiv expresia din limba araba data nucilor de cocos se traduce mot-a-mot prin „nucul Indiei”, iar expresia se foloseste si astazi. Nuca de Cocos incepe sa ajunga masiv in Europa de abia pe la inceputul secolului XVI-lea prin acel drum legendar - Drumul matasii.

Beneficiile uleiului de cocos pentru organism

Uleiul de cocos contine fier, vitamina K si vitamina E, un antioxidant puternic ce contribuie la regenerarea pielii si la prevenirea imbatranirii premature a acesteia. Punctam ca 100 de grame de ulei de cocos contin aproximativ 0,1 mg vitamina E. De asemenea, contine proteine si acizi grasi saturati cu rol in mentinerea sanatatii celulare si in repararea tesuturilor, avand o compozitie similara cu laptele matern. Uleiul de cocos are proprietati antifungice, antioxidante, antibacteriene si antivirale.

Uleiul de cocos este recomandat in special persoanelor care se confrunta cu o piele uscata si deshidratata, acesta avand marea proprietate de a imbunatati structura hidrolipidica a epidermei. Gratie efectului regenerator, antiiritant si antiinflamator, uleiul de cocos este un remediu excelent inclusiv pentru ingrijirea calcaielor crapate. De asemenea, uleiul de cocos poate fi folosit cu incredere dupa epilare, deoarece calmeaza si catifeleaza pielea. Beneficiile sale pot fi observate si daca este aplicat peste rani minore si vanatai, acesta accelerand procesul de vindecare inclusiv din interior, daca este administrat pe cale orala.

 

Beneficiile uleiului de cocos pentru ten

Folosit cu regularitate pe ten, uleiul de cocos previne aparitia ridurilor si estompeaza liniile fine, oferind elasticitate si fermitate pielii. Devine un adevarat tonic pentru tenul obosit si reda stralucirea pielii terne. O calitate deosebita a uleiului de cocos este capacitatea sa de a oferi protectie solara, acesta reducand cu pana la 20% din actiunea nociva a razelor ultraviolete care intra in contact cu pielea.

Beneficiile uleiului de cocos in ingrijirea parului

Pe langa stralucirea si supletea pe care le ofera firului de par, uleiul de cocos intareste radacina si accelereaza cresterea parului, creand, totodata, o pelicula de protectie. De asemenea, este eficient in combaterea matretii si scade riscul aparitiei afectiunilor scalpului, cum este, de exemplu, descuamarea, avand calitatea de a reechilibra pH-ul pielii. Gratie acidului lauric din compozitie, trateaza si hidrateaza varfurile despicate si imbunatateste vizibil conditia parului afectat de coafat si vopsit excesiv. Uleiul de cocos poate inlocui cu succes balsamul si masca de par.

Beneficiile uleiului de cocos pentru piele

Faptul ca peste 90% din compozitia uleiului de cocos este reprezentata de acizi grasi saturati, acizi care sunt metabolizati usor de organism, face ca acesta sa devina o reala si naturala sursa de energie pentru organism. Acizii capric si caprilic din compozitie au capacitatea de a combate candidoza si alte afectiuni cauzate de fungi, iar acidul lauric, care se gaseste si in laptele matern, este un adevarat antibiotic natural. Pe de alta parte, uleiul de cocos stimuleaza metabolismul si scade pofta de mancare, fiind util in diete, scade colesterolul si tensiunea arteriala, protejand sistemul cardiovascular, previne ateroscleroza si sustine sanatatea tiroidei.

Cum se folosește corect uleiul de cocos în bucătărie?

Uleiul de cocos este un ingredient ce ar trebui sa existe in orice bucatarie. Este perfect pentru copt, pentru prajituri si poate la fel de bine sa inlocuiasca si untul. Poate fi folosit zilnic in tot felul de preparate, mai ales in diferite retete de smoothie-uri, un ingredient ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta persoanelor active care obisnuiesc sa faca sport sau diferite activitati matinale.

Untul de cocos poate fi adaugat si in cafea daca este amestecat cu alte ingrediente pentru a fi transformat in frisca. Totodata poate inlocui uleiul de floarea-soarelui atunci cand faci diferite dressinguri sau sosuri, si maioneza va fi mult mai sanatoasa cu ajutorul uleiului de cocos.

Contuniarea articolului poate fi citită aici.

Informații suplimentare

Brand

Biantti

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Numai clienții autentificați, care au cumpărat acest produs, pot să scrie o recenzie.